Freebies & guider
Freebies: gratis resurser
Freebies och guider (dvs gratis resurser för dig och din undervisning) som du hittar här är skapade för dig som är lärare och undervisar främst inom vux/sfi, men några passar även för dig som undervisar på grundskolan eller gymnasiet. Ladda ner gratis pdf:er eller titta på mina videoguider.
Freebies (pdf:er) hittar du överst här på sidan. Lite längre ner på sidan har jag samlat videoklipp som stöd för ditt eget professionella lärande och som underlag för diskussioner i arbetslaget, så använd gärna filmerna för kollegialt lärande.
Är du vetgirig, nyfiken och sugen på mer kunskap kring undervisning och lärande inom vux/sfi? Jag har massor av pedagogisk input och inspiration att ge dig! Jag har samlat alla bloggtexter, artiklar och böcker som jag har skrivit samt poddar och föreläsningar som jag har medverkat i och som ligger fritt tillgängliga på nätet på ett enda ställe – som en i guldgruva. Bara att börja gräva.
Allt innehåll som jag delar kan med fördel användas för egen kompetensutveckling men också som underlag för kollegialt lärande i arbetslaget. Jag vet att många lärare använder även mina inlägg på Instagram och innehållet i Lärandebrevet (mitt inspirationsbrev om lärande) som underlag för samtal i kollegiet. Det är fantastiskt roligt! Och perfekt som gratis fortbildning, tycker du inte det? Ditt arbetslag kan också göra så. Jag blir så otroligt glad när det jag gör, skriver och skapar används. Så, gör det bara. Det kostar ju inget.
Lycka till! Och mejla gärna om du undrar något eller om du och dina kollegor har frågor om en föreläsning, workshop, webbinarium eller grupphandledning i kollegialt lärande. Eller min onlinekurs om flippat klassrum.

Flippat klassrum vs traditionell undervisning
En jämförelse: Så skiljer sig "det omvända klassrummet" från ett vanligt klassrum
Vad är skillnaden mellan det s.k. omvända klassrummet och en mer traditionell undervisning? Med hjälp av den överskådliga översikten som du kan ladda ner gratis härifrån, kan du få kunskap om några generella men avgörande skillnader. Ladda ner materialet och lär dig att förstå hur traditionell undervisning och metoden flippat klassrum (det omvända klassrummet) skiljer sig på 3 viktiga punkter: hur läxor fungerar, hur lektionen är organiserad och vilken typ av bedömning som används i huvudsak. Jämförelsen är gjort med fokus på hur elevernas lärande och delaktighet påverkas. Fyll i det lilla formuläret nedan, så kommer pdf:en snart på mejlet.
Tillgänglig distansundervisning
5 viktiga saker att tänka på och få till när du vill skapa en god pedagogisk lärmiljö på distans.
Det är speciellt med distansundervisning och distanskurser inom Komvux/Sfi. För att kunna skapa en god och tillgänglig lärmiljö som trots distansen möter elevernas olika behov av stöd, krävs det mer än bara ett kursinnehåll i en lärplattform. Genom att ladda ner det här gratis pdf-materialet får du inte bara några konkreta hållpunkter och vägledning för ditt arbete, utan även input kring viktiga aspekter att ha i åtanke i samband med distansundervisning. Fyll i det lilla formuläret nedan, så kommer pdf:en snart på mejlet.


Avcheckningsblanketter
Stödmaterial till självrättande appar Hejsvenska, Alfavux och Läskod
För att ladda ner avcheckningsblanketter till självrättande appar Hejsvenska, Alfavux och Läskod, klicka på knappen nedan. På samma sida kan du läsa mer om hur du kan använda stödmaterialet på ett formativt sätt och även få tips och trix för hur du på ett enkelt sätt skapar och delar direkta länkar för olika teman, kapitel och avsnitt i Hejsvenska.
DigiABC: ett väggalfabet för vuxna
DigiABC är ett väggalfabet med symboler och ord med digitalt tema och med vuxenrelevans, perfekt att sätta upp på väggen i klassrummet. Alfabetet är inte bara dekorativt i sin enkelhet, det är ett pedagogiskt material också.
Du kan använda bilderna och orden som ett bildlexikon för att stötta eleverna i utvecklandet av digital kompetens, för att träna på kopplingen mellan ljud och bokstav och för att lära sig några relevanta och vanligt förekommande ”digitala” ord. Använd helt enkelt DigiABC som ett stödmaterial när det gäller att utveckla digital litteracitet och digital kompetens.
DigiABC består av 30 blad i stående A4-format, en bokstav per ark plus ett översiktsblad med alla bokstäver på. I videoklippet till höger kan du se hur det ser ut. Du laddar ner allt som en pdf-fil.
Materialet passar huvudsakligen elevgruppen nyanlända vuxna på sfi/sva-grund samt nyanlända gymnasieungdomar inom introduktionsprogrammet.
Fyll i det lilla formuläret nedan, så kommer pdf:en snart på mejlet.
Guider - korta videoklipp
Vill du skapa en undervisning som är tillgänglig för vuxna elever med svenska som andraspråk? Se filmerna som jag har samlat här nedan och använd dem gärna som reflektionsunderlag och som inspiration till din egen undervisning.
Du hittar både dessa och ännu fler videoklipp på min Youtube-kanal Ivana Eklund utbildare.