Freebies & guider

Freebies: gratis pdf

Freebies och guider för vux- och sfi-lärare. Ivana Eklund

Freebies och guider som du hittar här är skapade för dig som är lärare och undervisar främst i sfi, på Komvux eller på en folkhögskola? Då är materialet för dig. Ladda ner gratis de pdf:er som du har behov av i din undervisning. Freebies (pdf:er) hittar du överst här på sidan. Lite längre ner på sidan har jag samlat videoklipp som stöd för ditt eget professionella lärande och som underlag för diskussioner i arbetslaget, så använd gärna filmerna för kollegialt lärande.

Är du vetgirig, nyfiken och sugen på mer kunskap kring undervisning och lärande inom vux/sfi? Jag har massor av pedagogisk input och inspiration att ge dig! Jag har samlat alla bloggtexter, artiklar och böcker som jag har skrivit samt poddar och föreläsningar som jag har medverkat i och som ligger fritt tillgängliga på nätet på ett enda ställe, nämligen på den här sidan.

Allt är relaterat till vuxenutbildning och sfi. Allting kan med fördel användas för egen kompetensutveckling men också som underlag för kollegialt lärande i arbetslaget. Ibland får jag höra från vux- och sfi-lärare runt om i landet att de läser mina artiklar och bloggar och diskuterar dem sedan tillsammans i arbetslaget. På samma sätt använder många även mina inlägg på Instagram och innehållet i Lärandebrevet (mitt nyhetsbrev om lärande). Det är fantastiskt roligt! Och perfekt som gratis fortbildning, tycker du inte det? Ditt arbetslag kan göra så också. Jag blir så otroligt glad när det jag gör, skriver och skapar används. Så, gör det bara.

Lycka till! Och mejla gärna om du undrar något eller om du och dina kollegor har frågor om en föreläsning, workshop, webbinarium eller grupphandledning i kollegialt lärande.

Tillgänglig distansundervisning

15 tips för att skapa god pedagogisk miljö på distans

Det är speciellt med distansundervisning och distanskurser på Komvux. För att kunna skapa en god och tillgänglig lärmiljö som trots distansen möter elevernas olika behov av stöd, krävs det mer än bara ett kursinnehåll i en lärplattform.

Ladda ner en guide med 15 tips på frågor som du och dina kollegor behöver se över pedagogiskt och didaktiskt för att skapa en distansundervisning som är tillgänglig för alla elever och som är designat med eleven i fokus.

Freebies och guider för vux/sfi: Tillgänglig distansundervisning: 15 tips för att skapa god pedagogisk miljö på distans
Freebies och guider för sfi: Avcheckningsblanketter för självrättande appar Hejsvenska, Alfavux och Läskod

Avcheckningsblanketter

Stödmaterial till självrättande appar Hejsvenska, Alfavux och Läskod

För att ladda ner avcheckningsblanketter till självrättande appar Hejsvenska, Alfavux och Läskod, klicka på knappen nedan. På samma sida kan du läsa mer om hur du kan använda stödmaterialet på ett formativt sätt och även få tips och trix för hur du på ett enkelt sätt skapar och delar direkta länkar för olika teman, kapitel och avsnitt i Hejsvenska.

DigiABC: ett väggalfabet för vuxna

DigiABC är ett väggalfabet med symboler och ord med digitalt tema och med vuxenrelevans.

Använd DigiABC som stödmaterial inom grundläggande läs- och skrivundervisning på Sfi men också när det gäller att utveckla digital litteracitet och digital kompetens.

Materialet passar elevgruppen nyanlända vuxna på sfi och nyanlända gymnasieungdomar inom introduktionsprogrammet.

DigiABC består av 30 blad i stående A4-format, en bokstav per ark plus ett översiktsblad med alla bokstäver på. Pdf för nedladdning och utskrift.

Freebies och guder för vux/sfi: Miniatyrbilder med bokstäver i alfabetet, illustrerade med små symbolbilder

Guider - video

Vill du skapa en undervisning som är tillgänglig för vuxna elever med svenska som andraspråk? Se filmerna som jag har samlat här nedan och använd dem gärna som reflektionsunderlag och som inspiration till din egen undervisning.

Du hittar både dessa och ännu fler videoklipp  på min Youtube-kanal Ivana Eklund utbildare.

Pedagogik och undervisning för vux- och sfi-lärare