YouTube: spellistor och prenumeration

YouTube är betydligt mer än bara en plattform där man kan hitta och se på videoklipp som någon annan har laddat upp. I det här inlägget berättar jag lite om varför det är praktiskt att skapa spellistor och att prenumerera på videokanaler som du vill hålla koll på.

Om du vill jobba med att skapa och publicera filmer i din undervisning - flippa klassrummet eller lägga upp elevfilmer som du gör tillsammans med dina elever eller som eleverna själva har skapat - ja, då behöver du självklart ha ett eget kontoYouTube. Ett konto på YouTube är detsamma som ett Google-konto. Det innebär att om du har en Gmail-adress har du per automatik ett Google-konto och följaktligen också ett konto på YouTube. Det i sin tur betyder att du har tillgång till en egen videokanal och det enda du behöver göra är att logga in på YouTube och aktivera den. Formatet på videokanalen liknar visuellt en vanlig hemsida. Så här gör du för att Skapa ett konto på YouTube. 

Men: Även om du inte vill skapa, ladda upp och publicera egna filmer på YouTube, kan du ha stor praktisk nytta av att aktivera din videokanal. Du kan nämligen spara, organisera och sortera videor som andra har lagt upp på sina kanaler och du kan skapa egna spellistor med dessa videoklipp på din egna videokanal. Spellistor är bra att ha för ordningens och strukturens skull och för att slippa göra sökningar varje gång du vill återanvända ett visst videoklipp. Spellistor är YouTubes motsvarighet till mappar på datorn.  Jag har gjort en videomanual om spellistor, så titta gärna på den för att se hur det funkar.

En annan fördel med att ha aktiverat din videokanal är att du kan prenumerera på videokanaler som är av intresse för dig och eventuellt få notiser när något nytt har publicerats. Ett tips är att prenumerera på de videokanaler som du gärna hämtar videomaterial till dina lektioner från (kanske min egen?) eller som är källa till din fortbildning (t.ex. Skolverket eller NC). Varje videokanal har en röd prenumerera-knapp på sin sida och du blir prenumerant genom att klicka på den knappen. I samma stund hamnar videokanalen i din lista med prenumerationer, vilket gör att du enkelt kommer åt dessa favoritkanaler utan att behöva söka. Om det finns spellistor på dina favoritkanaler kan du spara dessa rakt av på din egen videokanal och därmed komma åt dem direkt och utan omvägar (se gärna hur jag gör på min kanal).

Bilden nedan visar hur det ser ut på min videokanal. Notera knapparna "videor" och "spellistor" i menyn i mitten och "prenumerationer" i menyn till vänster.

Skarmklipp 2020-07-21 113631png